Entri Panjang jangan baca if tanak?

Thursday, April 2, 2009

As I recalled, hubungan aku and my nenek&datuk were never that close. Kadang-kadang aku mcm nak sedapkan hati aku cakap mcam oh yeah maybe sebab jarang jumpa kot , bila jumpa kiteorg jadi macam tak berkomunikasi.


Kadang-kadang orang mcm cakap oh best gila kau mix time aku kecik-kecik dulu tapi aku macam ada part yang aku tak faham kenapa.
Kdang-kadang aku macam berangan aku macam anak orang putih yang fasih gila cakap english tak kesahlah dengan orang putih atau org melayu. Bila aku dengar kawan aku cakap dengan slang American, aku dengan otomatik bayangkan what if kalau kawan aku tu jadi cucu nenek and datuk aku, mesti nenek and atuk happy gila ade cucu yang boleh berkata-kata.


Aku boleh bertutur in english, but not good enough and jarang sekali di fasihkan lagi lagi time aku kecik kecik dahulu. Aku macam ingat je the 3rd time aku pergi rumah atuk nenek, aku datang dengan harapan yang aku boleh at least bertutur dengan maju and dapat jadikan mereka atuk nenek yang rapat mcm dalam tv tu. Tapi everytime aku balik sana, hal yang sama jadi.
Kadang-kadang kecewa gila sampai aku menyorok dalam toilet and wept. Gila gay tapi aku hanya budak umur 12 tahun yang cam teringin gila disayangi atuk nenek.
Aku macam pikir bila lagi kalau bukan skarang tapi bila lagi aku tu tak pernah muncul-muncul.


Aku mcm sangat sayang diaorg, tapi sayang yang jauh. Yang ada jurang. Even dengan cousins aku, kadang-kadang aku compare macam mana reaksi nenek atuk aku dengan kami and kazen2 aku . Teruk sangat tak?


Skarang umur aku dah 22 tahun and nothing changed. Lepas ni tak tau bila lagi aku ada peluang pergi sana and patched things up sebab kadang-kadang aku rasa perlu, as a granddaughter. Macam biasa, aku tengok cerita Talentime and nenek Inggeris dia sangat rapat dengan cucu cucu and for a moment aku fikir macam besnya kalau tu kitaorg. Yang aku paling sebak bila adik lelaki aku yang datang time.. I dont know.. umur dia 12 gak dengan harapan semua benda sama macam time dia umur 8 tahun tapi dia tak sedar time tu dia dah grown a bit and boleh berfikir and aku dpat tengok dia macam hampa coz dapat detect jurang tu jugak. Aku did hantar surat ke apa in hopes of merapatkan diri. Bagitau life aku kat sini mcm mana, the physical stuff. Tak pernah yang dalam-dalam. Aku fikir, kalau aku pandai open up, maybe things would be different.


Kalau keadaan aku sekarang, kalau aku open up dengan orang yang ada dekat sekeliling aku sekarang, orang yang aku dah ade rasa sayang sebab dari hari ke hari aku jumpa and somehow dah masuk jadi life aku tapi still aku tak berani, aku segan dan tak reti nak open up ..would things be different? Aku nak tunjuk kat diaorg yang I'm not this cold, that I have troubled opening up to people tapi macam mana aku nak cakap?


Aku sebak. Am I apart of it? The unit? Macam aku pergi rumah nenek aku, aku sebahagian ke daripada semua tu?













10 comments:

Azrul said...

somehow one of oasis song lingers in my head when i was reading this..

don't go away
say what you say
say it that you'll stay
forever and a day
in the time of my life
cuz i need more time
yes i need more time
just to make things right

idop mmg pendek kan.. sekali je plak tu. everyday kite try to proof something to some1. tp cukop ke ape kite buat tu?

damn this situation
and the games i have to play
with all the things
up in my mind

biar x jadi pape yo, as long as kite tau kite da cube. u did a good job, biar penat skali pun, biar buntu skali pon.

ok.. ape aku merepek neh?

rougeberrynudd said...

aww,yo,ur not cold,its the distance you know..i bet if u guys tinggal somewhere nearby each other,things would have been great...anyway,been in awhile since i last saw u,hope ur doin great!hugs all the way from seksyen 7!

Khaful said...

Itu tandanya Yo Dah matang...

Anonymous said...

agak aaaaaaaaa
tahun ni macam blk je wei =D

suria said...

haha..tah pape..mcam la rapat gile ngan tok bak!!?!

Gooseberry//Yo said...

arol: hehe tu la.. but dint reali do my part.mulut ni asik diam.haha

nad: aww thanx nad!realli mis ya!keje ni tka habes2 grr.. dh bace dh buku tu??mesti x smpat kan

zul: wah kiranya dh cukup matang la ni?? :P

anonymous mungkin om : biaqq betui??@$?@?@takuttt!!

suuu: tokbak kan dh ninggla awal..ngaa su slowmo la

faz said...

mcm sedih je citer ni..
sabar2..
T_T

ayla said...

su: anti-climax la su ni. sian yo

yo: i was very rapat with Mok (my late nenek kelantan). but bila dia takda sgt terasa. and still tak dpt nak communicate ngan dia langsung. Yo jgn give up, m sure that ur grandparents rasa sama ngan Yo juga. Try send them drawings/paintings. Mesti dia org happy!

Loves.

Gooseberry//Yo said...

yna: hehe thanx yna tp cam over je kot sedih2 ni..emo je kot lg2 final

ayla: yea? well ill try.nanti2. thanx ayla for sharing ur tots. tp tu la.kdg2 benda ni cm takut akan ade regret je pas2 ni

Azrul said...

kinda hard to get rid of this 'passiveness' within us eh? =P